Avtor: Lara Mahkovic – magistrica kineziologije

“Orandum est ut sit mens sana in corpore sano” (Juvenal)

Gibalna aktivnost in kombuča

“Orandum est ut sit mens sana in corpore sano” – Del pregovora nam gotovo zveni znano. V prevodu pomeni “upajmo, da je v zdravem telesu tudi zdrav duh” in je del satire rimskega pesnika Juvena-a. Nam bolj znan rek mens sana in corpore sano” ali “zdrav duh v zdravem telesu” je tako vzet iz konteksta, ki ga je kot moto športnega kluba leta 1861 uporabil anglež John Hulley. Šele takrat se je besedna zveza začela uporabljati v športne namene [1]. 

Zakaj je gibanje pomembno?

Po definiciji Zdravstvene svetovne organizacije je gibalna aktivnost vsako gibanje, ki ga ustvarijo skeletne mišice, pri tem pa pride do povečane porabe energije v primerjavi s stanjem mirovanja. Redna gibalna aktivnost dokazano zmanjšuje tveganje za razvoj:

  • srčno-žilnih bolezni;
  • sladkorne bolezni;
  • nekaterih vrst raka;
  • pripomore k ohranjanju primerne telesne teže; 
  • ugodno vpliva na mentalno zdravje, počutje in kvaliteto življenja [2]. 

Svetovna zdravstvena organizacija navaja, da je premalo gibalno aktivnih kar 81% mladih in vsaka četrta odrasla oseba. Vse več je sedentarnosti tako v službi, kot v prostem času, naše telo pa je ustvarjeno za gibanje, ki mu ga predvsem v ekonomsko razvitih državah še kako primanjkuje [2].

Seveda pa moramo poskrbeti tudi, da je naše telo primerno pripravljeno za gibalne napore. Največ lahko naredimo z ustrezno prehrano in svojemu telesu pomagamo s kakovostnimi produkti.  

Raziskave kažejo na povezavo in ugoden vpliv redne gibalne aktivnosti na imunski sistem in presnovo ter sestavo črevesne flore, pojavljajo pa se vprašanja kakšen je vpliv v obratni smeri [3]. 

Kaj imajo skupnega probiotiki in gibanje?

Prebavni trakt je bogat s številnimi in raznolikimi mikroorganizmi, ki skrbijo za presnovne procese, metabolizem maščob in sintezo vitaminov. Pomembno vlogo igra pri odpornosti in odgovoru imunskega sistema, kot tudi pri kognitivnih nalogah in stresu. Velik vpliv na črevesno floro ima tako genska zasnova kot okoljski dejavniki, ki predstavljajo našo prehrano in vnos antibiotikov [3]. 

Na vadbo pomembno vpliva športnikova telesna pripravljenost in skrb za ohranjanje zdravega telesa je na prvem mestu. Simptomi gastrointestinalnih bolezni (od prebavnih motenj do resnejših obolenj) so pri športnikih lahko pogosti, hkrati pa imajo velik vpliv na izvedbo aktivnosti. Raziskave kažejo, da so probiotiki lahko pomembni pri reševanju težav in lajšanju simptomov. Ker je prekrvavitev prebavil v času gibalnih naporov manjša se zmanjša tudi dotok kisika v črevesje. Pri hudem pomanjkanju lahko pride do poškodb celic, to pa vodi v spremembe prepustnosti črevesja. Raziskave probiotikov na prepustnost črevesja pri športnikih kažejo ugodne učinke, ali pa le-teh ni [5].

Dolgotrajna izpostavljenost visoko intenzivnim naporom lahko vpliva tudi na bolezni dihalnih poti, kar pa močno vpliva na izvedbo gibalnih aktivnosti. Pozitivni učinki probiotikov so se pokazali na pogostost, trajanje in število simptomov obolenj respiratornih poti, kar pomeni hitrejšo vrnitev k zmernim nivojem gibalne aktivnosti, postopno daljšanje in splošno postopno izboljšanje izvedbe gibalne aktivnosti [3].

Različni sevi probiotikov delujejo na različna področja v našem telesu. Največji učinek na telesno aktivnost, kot tudi na hitrejšo regeneracijo po vadbi se kažejo pri dodatku Lactobacillus. Mikroorganizmi, katere najdemo v kombuči, imajo probiotične lastnosti, vsebovala pa naj bi več kot 50 različnih probiotikov. Navadno vsebuje ravno sev Lactobacillus ali Bifidobacterium ali mešanico obeh [6]. 


Sedentarni način življenja poveča tveganje za razvoj številnih bolezni, medtem ko nas zmerna telesna aktivnost pred obolenji lahko obvaruje. Na vsakem koraku lahko poskrbimo za ohranjanje dolgotrajnega zdravja tako našega telesa, kot našega uma. Čeprav se nam zdi, da je do tretjega življenjskega obdobja še daleč, so ravno investicije v naše telo, s katerimi se soočamo sedaj, lahko odločilnega pomena kako bodo naše sposobnosti v starosti ohranjeni. Pri tako pisani izbiri gibalnih aktivnosti gotovo vsak najde nekaj, kar mu bo predstavljalo veselje in sprostitev. Po koncu vadbe, ali pa že vmes, pa privoščimo telesu osvežilno, zdravo in hranilno pijačo našega doktorja, ki vam bo dala energijo po vadbi. 

Viri

[1] Ancient Olympics. (2012). Pridobljeno 29.1.2021s: http://ancientolympics.arts.kuleuven.be/eng/TE010EN.html

[2] WHO. (2020). Pridobljeno 29.1.2021 s: https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/physical-activity

[3] Marttinen, M., Ala-Jaakkola, R., Laitila, A. in Lehtinen, M. J. (2020). Gut Microbiota, Probiotics and Physical Performance in Athletes and Physically Active Individuals. Nutrients. 12. 0-32. doi:10.3390/nu12102936 

[4] Sender, R., Fuchs, S. in Milo, R. (2016) Revised Estimates for the Number of Human and Bacteria Cells in the Body. PLoS Biology. 14(8). Pridobljeno 27.01.2021 s: https://doi.org/10.1371/journal.pbio.1002533

[5] Hiippala, K., Jouhten, H., Ronkainen, A., Hartikainen, A., Kainulainen, V., Jalanka, J. in Satokari, R. (2018). The potential of gut commensals in reinforcing intestinal barrier function and alleviating inflammation. Nutrients. 10(8). 988. doi: 10.3390/nu10080988 

[6] Watawana, M. I., Jayawardena, N., Gunawardhana, C.B., Waisundara, V.Y. (2015). Health, wellness, and safety aspects of the consumption of Kombucha. Journal of Chemistry. 1-12. http://dx.doi.org/10.1155/2015/591869

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja