Avtor: Lara Mahkovic – magistrica kineziologije

Be active, be healthy, be happy!

GIBANJE + VITAMINI + KOMBUČA

Sončni dnevi nas vabijo na plano in znova se bomo lahko rekreirali na svežem zraku. Naše telo je ustvarjeno za gibanje in ga potrebuje. Potrebuje pa tudi hranilne snovi, ki jih pri tem lahko porabi v povečani količini. Takšni nutrienti so tudi vitamini. 

Vitamini so organske spojine, ki jih človeško telo nujno potrebuje za pravilno delovanje in ohranjanje zdravja, pridobimo pa jih z ustrezno prehrano.

Pomembni so v številnih fizioloških procesih in vplivajo na:

  • vid, kožo, kosti,
  • metabolizem ogljikovih hidratov, maščob in beljakovin,
  • sodelujejo pri porabi kisika v celicah in
  • pri nastajanju rdečih krvnih celic.

Preko takšnih procesov so povezani s proizvodnjo energije in posredno vplivajo na izvedbo gibalnih aktivnosti [1]. 

Vitamini skupine B (B1, B2 in B6) so nujno potrebni pri procesih, ki sodelujejo pri proizvodnji energije potrebne za gibalne aktivnosti, vitamin B12 pa je pomemben pri sintezi novih krvnih celic ter pri celjenju poškodovanih celic. Gibalno aktivni posamezniki s slabimi prehranjevalnimi navadami imajo lahko zmanjšan vnos omenjenih vitaminov, kar vpliva tudi na izvedbo gibalne aktivnosti visoke intenzitete  [2]. 

Presnovne poti za proizvodnjo energije so pri gibalni aktivnosti bolj izpostavljene, zato se lahko pri redni vadbi potrebe po nekaterih mikronutrientih povečajo. Prav tako lahko na povečanje potreb hranilnih snovi vplivajo spremembe v tkivih, do katerih pride z redno gibalno aktivnostjo in zaradi izločanja preko znojenja med gibalnim naporom [2]. 

Van der Beek idr. (1994, [3]) so opravili raziskavo na zdravih, odraslih moških športnikih, ki so tri tedne uživali samo procesirano hrano, brez pomembnih hranil. Ugotovili so, da je slaba prehrana vplivala tako na nivo vitaminov skupine B, laktatni prag, kot tudi na izvedbo gibalno športne aktivnosti, saj se je le-ta statistično pomembno poslabšala. 

Vitamin B1 – tiamin

B1 je ključnega pomena za aerobno presnovo ogljikovih hidratov in maščobe ter za presnovo beljakovin, katerih poraba se poveča z gibalno aktivnostjo [2]. Pomakanje vitamina B1 se pri gibalno aktivnih posameznikih lahko kaže pri hitrejšemu utrujanju mišic posledično pa to lahko vpliva na izvedbo gibalne aktivnosti  [1].

Vitamin B2 – riboflavin 

Vitamin B2 posredno vpliva na procese pomembne pri aerobni gibalni aktivnosti, nekatere raziskave pa navajajo tudi povezavo v procesih anaerobne gibalne aktivnosti. Tako se lahko zaradi gibalne aktivnosti poveča potreba po omenjenem vitaminu  [1, 2]. 

B6 – piridoksin

Potrebe vitamina B6 so povezane z vnosom in s presnovo beljakovin. Vadba vpliva na presnovne poti, katere uporabljajo vitamin B6, zato se lahko potrebe pri gibalno aktivnih posameznikih povečajo [1]. Raziskave kažejo, da imajo športno aktivni posamezniki lahko raven vitamina B6 na spodnji meji [2].

Vitamin B12

Vitamin B12 ima pomembno vlogo pri delovanju in nastajanju rdečih krvnih celic, pomanjkanje pa se lahko izrazi kot anemija (slabokrvnost). Je pa pogosto problem pomanjkanja vitamina B12 slaba absorpcija, do katere pride zaradi pomanjkanja klorovodikove kisline [2].


Kot smo že ugotovili je kombuča “zdravje v steklenički”. Napitek bogat z vitamini skupine B bo odlična izbira, da telesu pomagamo pri regeneraciji po opravljeni vadbi. Za najbolj neučakane pa je seveda dobra izbira tudi med samo vadbo. Ne samo noge, z doktorjevim napitkom se bodo razgibale tudi brbončice!

Viri

[1] Chen, J. (2000). Vitamins: Effects of Exercise on Requirements. Nutrition and exercise. 281-291. Pridobljeno 25.2.2021 s:  https://doi.org/10.1002/9780470693766.fmatter 

[2] Woolf, K. in Manore, M. M. (2006). B-Vitamins and Exercise: Does Exercise Alter Requirements? International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism. 16.(5). 453-484. 10.1123/ijsnem.16.5.453

[3] van der Beek, E. J., van Dokkum, W., Wedel,  M., Schrijver,  J. in van den Berg. H. (1994). Thiamin, riboflavin and vitamin B6: impact of restricted intake on physical performance in man. Journal of the American College of Nutrition. 13(6). 629-640. doi: 10.1080/07315724.1994.10718459

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja