Avtor: Lara Mahkovic – magistrica kineziologije

“Kombucha is great for digestion – I drink it at the beginning of the day and sip on it all day.”

Jenna Johnson (plesalka)

Kombuča in črevesje

Tako kot vsako leto imamo tudi letos verjetno veliko novoletnih zaobljub in najbolj pogosta je ponavadi ravno zaobljuba o izgubi telesne teže. Novo leto nam predstavlja prelomnico, ki nam služi kot nova motivacija in volja, da bomo tokrat zares poskrbeli za lepo linijo in bili do poletja fit.

Drugače pa je, če se takšne diete lotimo iz ljubezni do svojega telesa in ne iz nejevolje zaradi pregrešnega decembra. Lahko, da smo si v prazničnem mesecu dali duška in si privoščili še preveč dobrot, ki so krasile naše mize. In s tem ni nič narobe, če sedaj našemu telesu nudimo malo odmora in mu pomagamo znova vzpostaviti pravo ravnovesje. 

Črevesje ima pomembno vlogo pri delovanju celotnega telesa ter vpliva na zdravje in dobro počutje. Absorbira pomembna hranila, energijo in vodo, varuje telo pred potencialno škodljivimi snovmi, prav tako pa s hitro regeneracijo in izločanjem varuje tudi samega sebe. Povezuje se z možgani in pomembno prispeva pri nadzoru:

  • presnove,
  • vnetnih odzivov in
  • pri delovanju imunskega sistema (Belobrajdic idr., 2018).

Človeško črevo vsebuje številne mikroorganizme, kot so bakterije, virusi in glive. Najbolj številčne so v debelem črevesju. Poznamo jih pod imenom črevesna flora njeno ravnovesje pa je odvisno predvsem od prehrane (Belobrajdic idr., 2018). 

Prehranske vlaknine predstavljajo ogljikovi hidrati, ki jih najdemo v rastlinski prehrani. To so vlaknine, ki se ne presnavljajo v tankem črevesju pač pa se delno ali v celoti presnovijo v debelem črevesju. Vlaknine ohranjajo zdravje prebavnega sistema, prav tako pa vplivajo na raven holesterola in sladkorja v krvi. Dieta z veliko proteini in maščobami ter nizko vsebnostjo vlaknin lahko vpliva na črevesno floro in poruši ravnovesje ugodnih bakterij. Neurejeno ravnovesje lahko poveča tveganje za nastanek škodljivih bakterij in vodi v razvoj prekomerne teže (Belobrajdic idr., 2018). 

Probiotiki so živi mikroorganizmi, ki v ustreznih količinah prinašajo ugodne zdravstvene koristi za gostitelja.

  • Preprečujejo okužbe prebavnega trakta,
  • zmanjšujejo raven holesterola v krvi,
  • krepijo imunski sistem,
  • pomagajo pri prebavi beljakovin in
  • sintezi vitaminov (Panghal idr., 2018).

Pomembni viri probiotikov so mleko, žita, meso, sadje in zelenjava. V zadnjih letih je kot pomemben vir probiotikov postala tudi kombuča, ki vsebuje mikroorganizme kot so mlečnokislinske bakterije in kvasovke, ob enem pa je primerna za vegane, osebe z intoleranco na laktozo in osebe, ki imajo težave s povišano ravnjo holesterola v krvi (Malbaša idr., 2011). 

Raziskave navajajo, da imajo mikroorganizmi v kombuči probiotične lastnosti, vsebovala pa naj bi več kot 50 različnih probiotikov. Navadno vsebuje sev Lactobacillus ali Bifidobacterium ali mešanico obeh (Watawana idr. 2015). 

Kombuča pa je tudi vir prebiotikov, ki podpirajo rast ugodnih mikroorganizmov v prebavnem traktu. Krepijo imunski sistem in uravnavajo črevesno floro (Malbaša idr., 2011). 


Dober začetek novega leta 2021 naj se začne pri nas, v našem telesu in z dobrim počutjem. Poskrbimo za svoje telo, saj si to zasluži. Oskrbimo ga z zdravimi in kvalitetnimi produkti, kot je doktorjeva kombuča. Gotovo smo se lani naučili kako pomembno je varovati naše zdravje, zato začnimo še danes. 

Viri

Belobrajdic, D., Brownlee, I., Hendrie, G., Rebuli, M., Bird, T. (2018). Gut health and weight loss: An overview of the scientific evidence of the benefits of dietary fibre during weight loss. CSIRO, Australia.

Malbaša, R. V., Loncčar, E. S., Vitas, J. S. in Čanadanović-Brunet, J. (2011). Influence of starter cultures on the antioxidant activity of kombucha beverage. Food Chemistry. 127(2011). 1727–1731. doi:10.1016/j.foodchem.2011.02.048

Panghal, A., Janghu, S., Virkar, K., Gat, Y., Kumar, V. in Chhikara, N. (2018). Potential non-dairy probiotic products – A healthy approach. Food Bioscience. 21. 80-89. https://doi.org/10.1016/j.fbio.2017.12.003

Watawana, M. I., Jayawardena, N., Gunawardhana, C.B., Waisundara, V.Y. (2015). Health, wellness, and safety aspects of the consumption of Kombucha. Journal of Chemistry. 1-12. http://dx.doi.org/10.1155/2015/591869

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja