Kaj pa vas zanima o kombuči?

 

Kaj sploh je ta starodavna pijača, zakaj potrebujemo sladkor, ali mora biti shranjena v hladilniku…?

Kombuča je tudi ime za fermentiran napitek iz pravega čaja (grma čajevca). Uporabimo lahko vse oblike pravega čaja: beli, zeleni, črni, rdeči, itd. Kombuča je probiotični napitek z 0,5 % alkohola – podobno kot kefir.

To je simbiotična kultura bakterij in kvasa. BAKTERIJE, ki jih vsebuje SCOBY, so mlečno kislinske à ustvarjajo kislost pijače (nizek pH). KVASOVKE poskrbijo za predelovanje sladkorja à končni rezultat so mehurčki CO2 ali tudi nižja stopnja sladkorja. Goba je po svojih lastnostih delovanja podobna kulturi (gobi) za pridobivanje kisa.

Z ljubeznijo. Priprava kombuče je dokaj enostavna. Skuhamo čaj, ga sladkamo in mu ohlajenemu dodamo začetno tekočino, ter scoby. Čas, probiotične bakterije in kvasovke opravijo svoje, mi pa jih medtem negujemo in nadzorujemo, da nam ne ponorijo in ustvarijo alkohola ali pa, da postane pijača prekisla (podobna kisu). Postopkom moramo biti predani, jih opravljati z ljubeznijo in dobro voljo, kajti odnos do živil se pozna v končnem izdelku.

So divje, saj jih dobimo iz zraka. Scoby pa je skupek vseh teh bakterij, ki se tvori v »gumijast« disk. S tem se zavaruje za nemoteno delovanje in tako ščiti tekočino pred vdorom neželjenih škodljivih bakterij. Vloga kvasovk je, da pretvarjajo sladkor v co2. Vloga probiotičnih bakterij pa je ta, da pretvorijo alkohol v ocetno kislino. S tem se tekočina zaščiti, ker večina bakterij ki jih ne želimo, ne more preživeti v tako nizkem ph stanju.

Ponavadi se posledice prekomerne količine popite kombuče pokažejo v obliki prebavnih motenj. Lahko kot napihnjenost (zaradi mehurčkov) ali pa driska. Vse je pogojeno s tem, koliko fermentiranih izdelkov smo navajeni jesti v surovi obliki. Npr. Kislo mleko, kefir, kislo zelje, kimchi…

Sladkor je glavna hrana za naš scoby in njegove bakterije. Brez sladkorja, medu ali v kakšnih primerih drugih sladil, bakterije nimajo pogojev za delovanje in s tem sama proizvodnja pijače ni mogoča.

Obstajata dve možnosti plavajočih stvari in sicer:

  • Če je kombuča nefiltrirana lahko vsebuje sledove plavajočega kvasa in tvorbo nove gobe scoby-a. Te dve razlikujemo po barvi in videzu. Sledovi kvasa so olivno-vojaško zelene barve, medtem ko scoby plava kot prosojna meduza v pijačI.
  • Če je kombuča filtrirana,se lahko zgodi da notri plava samo scoby. 

V obeh primerih ne gre za nič škodljivega. Vse je stranski učinek nadaljevanja fermentiranja v steklenici. Naše kombuče, kot tudi večina kombuč v prosti prodaji, so filtrirane.

So produkt sekundarne fermentacije v steklenici ali zaprtem sodu. Gre za predelavo sladkorja v co2 preko kvasovk v nepredušno zaprtem prostoru. Co2 ne more uhajati, kot se to dogaja pri prvi fermentaciji. Namesto tega se mehurčki zbirajo in ustvarjajo pritisk in se s tem posledično raztopijo v pijačo. Ko jo odpremo, se želi co2 sprostiti in tako nastanejo mehurčki po naravni poti.

Kombuče nikoli ni primerno pretresti. S tem »vznemirimo« mehurčke in lahko pride do prelivanja. Če želite premešati usedlino, ki je na dnu steklenice, je bolje kombučo naliti v kozarec. V večini primerov pa se usedlina tako ali tako dvigne sama od sebe, ko odpremo kombučo, zaradi sprostitve mehurčkov.

Najbolje v hladilniku. Če te možnosti ni, v temnem in hladnem prostoru. Naša kombuča je živa pijača in ima še delujoče bakterije, ki pa so v mirovanju, ko so na hladnem. Pijača pride od nas optimalno pripravljena za shrambo na hladnem. V primeru shrambe na toplem bakterije še naprej delujejo in s tem ustvarjajo več mehurčkov in pa bolj kisel končni izdelek. V tem primeru je kombučo potrebno ohladiti pred pitjem, sicer lahko pride do istega rezultata kot pri pretresanju steklenice.

Če pa želite, da kombuča razvije močnejše mehurčke, jo lahko pustite na sobni temperaturi.

V osnovi je odgovor ne. Alkohol se tekom fermentacije presnavlja v ocetno kislino. Zato je mogoče, da na koncu ostane < 0,5 vol. % alkohola. To je dovoljena količina za prodajo brezalkoholne pijače.

Obstajajo pa variacije alkoholnih kombuč. Lahko pa se zgodi, da je bil celoten postopek fermentiranja opravljen narobe in prehitro. Tako tekom celotne fermentacije alkohol ne izhlapeva in dobimo kombučo z nekaj promili alkohola.

Kombučo se lahko pije vsak dan. Če se prvič podajate na pot žive pijače in hrane, je pametno, da začnete z manjšo količino. Bodite pozorni na odzive svojega telesa. Če se vam bo zdelo, da je vaše črevesje zelo veselo že po polovici stekleničke, jo primerno zatesnite in pospravite v hladilnik. Bodite samo pozorni, da kombučo porabite v dveh dneh.


Kombučo lahko uživamo ob vseh svojih dnevnih navadah in ritualih. Pijemo jo lahko pred, med ali po obroku, kar vam bolj tekne. Kombuče spijte toliko, da se boste po njej še vedno dobro počutili. Ljudem, ki so občutljivi na tanin, lahko povzročI poživljajoč učinek pred spanjem, kot npr. Kava. Toda takšni primeri so redki, saj se večina tanina in kofeina tekom fermentacije izgubi. Kombuča v kombinaciji s kavo morda ni najboljša izbira za tiste, ki imajo občutljivo črevesje.

Pozitivni učinki kombuče niso zdravstveno potrjeni. V doctor kombučI tako, svojemu imenu navkljub, izdelka ne promoviramo kot pijače, ki pomaga zdraviti bolezni.
V primeru, da imate pomisleke o uživanju kombuče, se pred uporabe posvetujete s svojim zdravnikom ali s farmacevtom.