Avtor: Lara Mahkovic – magistrica kineziologije

“Za vsako bolezen rož’ca raste”

Besede, ki so nam gotovo poznane in Kosobrin je imel prav. Za njimi pa se skriva veliko več, kot deluje na prvi pogled. V rastlinah, ki nas obkrožajo, se skrivajo številne dobrine, ki so jih naše babice in dedki znali koristno uporabiti. Danes nam je zaradi bistveno lažjega transporta na dosegu še veliko več rož’c z vseh koncev sveta in toliko več zdravilnih učinkovin.

Poglobljen pogled v skrivnosti zelenih stebel in pisanih cvetov pa pokaže tiste skrite delčke, ki potrjujejo Kosobrinov rek. Ampak, kaj je še boljše kot “za vsako bolezen rož’ca raste”? Da do bolezni sploh ne pride. Tako lahko tudi za preventivo poskrbimo s “rož’cami”.

Pogled dietetika je že odgovoril zakaj uživati kombučo, tokrat pa se še malo poglobimo v ozadje in odgovorimo še na kakšen “zakaj”.

Polifenoli so močni antioksidanti, katere najdemo v rastlinah kot so jabolka, jagodičevje, citrusi, slive, brokoli, kakav, čaj, kava in številne druge. Dieta, bogata s hrano z visoko vsebnostjo polifenolov, zmanjša tveganje za nastanek srčno-žilnih bolezni in diabetesa tipa 2 (Williamson, 2017).

Kako polifenoli zmanjšajo tveganje za nastanek srčno-žilnih bolezni?

Polifenoli zavirajo:

  • oksidacijo LDL holesterola (low-density lipoprotein oz. lipoproteini z nizko gostoto; če je LDL holesterola v krvi preveč se lahko začne nalagati na stene žil; tudi “slabi” holesterol);
  • kopičenje makrofagov (vnetne celice);

in posledično zmanjšajo tveganje za aterosklerozo.

Ateroskleroza se lahko začne že zgodaj in napreduje skozi desetletja. Gre za počasno vnetje arterijske stene kjer se kopičijo oksidirani delci LDL in makrofagi. Oksidirani delci LDL aktivirajo makrofage, nastane še več vnetnih celic, ki zožijo arterije ter zmanjšajo ali celo preprečijo pretok krvi v srčno mišico (Aviram idr., 2002).

Kako polifenoli zmanjšajo tveganje za nastanek sladkorne bolezni tipa 2?

Polifenoli zavirajo:

  • razgradnjo sestavljenih ogljikovih hidratov v enostavne sladkorje (monosaharide), ki se absorbirajo v krvni obtok in povečajo koncentracijo sladkorja v krvi (Cabrera, Artacho in Gime´nez, 2006).

To pomeni, da znižajo raven krvnega sladkorja, prav tako pa izboljšajo izločanje inzulina in občutljivost inzulinskih receptorjev (Aryaeian, Khorshidi Sedehi in Arablou, 2017).

Pri sladkorni bolezni tipa 2 trebušna slinavka ne izdeluje dovolj inzulina, telo pa ga ne uporablja učinkovito. Bolezen je lahko posledica prekomerne telesne teže in nezadostne gibalno športne aktivnosti. Inzulin je hormon, ki se nenehno izloča iz beta celic trebušne slinavke. Pri porastu količine sladkorja v krvi pa se poveča tudi izločanje inzulina, ki poskrbi za porabo in shranjevanje glukoze.


TOREJ

“Za vsako bolezen rož’ca raste” ali ”rož’ce rastejo za preventivo”.

Zaradi polifenolov, ki jih vsebujeta črni in zeleni čaj, bomo imeli manjše tveganje za nabiranje oblog na stenah žil in manjše tveganje za povečan nivo sladkorja v krvi.

Kombuča je majhen korak na poti do “zdravega duha v zdravem telesu”, vendar je “pod pokrovom” pomemben napoj, ki skriva veliko več, kot deluje na prvi pogled.

Viri

Aryaeian, N., Khorshidi Sedehi, S. in Arablou, T. (2017). Polyphenols and their effects on diabetes management: A review. Medical Journal Of The Islamic Republic Of Iran. 31(134). 1-14. doi: 10.14196/mjiri.31.134

Aviram, M., Dornfeld, L., Kaplan, M., Coleman, R., Gaitini, D., Nitecki, S., Hofman, A., Rosenblat, M., Volkova, N., Presser, D., Attias, J., Hayek, T. in Fuhrman, B. (2002). Pomegranate juice flavonoids inhibit low-density lipoprotein oxidation and cardiovascular diseases: studies in atherosclerotic mice and in humans. Drugs Under Experimental and Clinical Research. 28(2-3). 49-62. Pridobljeno 23.10.2020 s: https://europepmc.org/article/med/12224378/reload=0

Cabrera, C., Artacho, R. in Gime´nez, R. (2006). Beneficial Effects of Green Tea—A Review. Journal of the American College of Nutrition. 25(2). 79–99. DOI: 10.1080/07315724.2006.10719518

Greenwalt, C.J., Steinkraus, K.H. in Ledford, R.A. (2000). Kombucha, the Fermented Tea: Microbiology, Composition, and Claimed Health Effects. Journal of Food Protection. 63 (7). 976–981. DOI: 10.4315/0362-028x-63.7.976

Williamson, G. (2017). The role of polyphenols in modern nutrition. Nutrition Bulletin. 42(3). 226–235.  Pridobljeno 22.10.2020 s:  https://doi.org/10.1111/nbu.12278

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja